“El missatge enviat no és sempre el missatge rebut” Virginia Satir

 

T’ha passat mai que el que voldies dir, transmetre a l’altre no es correspon amb els teus actes, o tot i així, no és interpretat per al destinatari de la manera que tu esperaves? 

Aquesta cita reflecteix el que succeeix sovint en les nostres relacions interpersonals.

Aquest malentès provoca la pèrdua d’un missatge inicial, el teu, i la possible interpretació errònia de la teva conducta per part de l’altre, és a dir, un coflicte entre tu i el teu interlocutor/a.

Dins el sistema familiar, compost per les figures de la mare, el pare i els fills/es, aques tipus de conflicte és natural que aparegui. Les expressions verbals, les gestuals, les conductes i allò no expressat per cada membre de la família conforma un eixam de missatges que a vegades es trepitgen, es contradiuen, es perden, es malinterpreten i finalment provoquen conflictes i malestar entre les persones que els viuen.

El caràcter individual de cada membre de la família aporta estils de comunicació idiosincràtics que col·lisionen entre ells i generen patrons repetitius (acció-reacció) de conflictes i resolució d’aquests al llarg del temps.

Observar i afinar la comunicació dins l’àmbit familiar és clau per a obtenir relacions més fluïdes, transparents i més satisfactòries.

Els pares i mares com a adults que són, tenen eines i recursos propis (potser alguns encara desconeguts que poden ser desenvolupats), per a reconèixer i poder definir el missatge que desitgen fer arribar als seus fills o a la seva parella. A la vegada, tenen la oportunitat d’acompanyar als seus fills/es en el desenvolupament dels seus recursos per a identificar què els passa i com ho poden expressar per a ser escoltats i compresos.

Per altra banda, escoltar és molt rellevant per facilitar la comprensió del missatge enviat. Entrenar-se en no anticipar-se en donar resposta, escoltar amb els 5 sentits, o observar el contingut llançat a nivell verbal, gestual, i conductual ens ofereix un camp més ampli i objectiu del que l’inerlocutor ens transmet.

Afegir empatia en la comunicació, és a dir, amplificar la nostra capacitat de posar-nos al lloc de l’altre i ressonar amb allò que pot sentir i experimentar, aporta un nou matís al missatge que ens està intentant fer arribar.

Aquests aspectes es poden treballar de manera personal posant-hi atenció i intenció, reflexionant en parella o família, i també realitzant jocs i dnàmiques familiars que posin de manifest la pèrdua de comunicació existent i mostrin els beneficis d’aplicar noves estrategies de relació.

No hi ha res més motivant pel canvi que experimentar en primera persona els guanys i satisfacció d’aplicar-los!

D’aquest aspecte i altres relacionats amb la vida familiar parlarem cada dijous a ISICeloni. No t’ho perdis… Per què les petites anècdotes quotidianes són massa sovint la font de les preocupacions i conflictes de casa. Fem que siguin motiu de satisfacció i harmonia!

Reserva la teva plaça al 655.859.042 o bé per correu al info@laura-sole.com

T’hi espero!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s